WOUTER BERNSHome gallery of
Wouter Berns

Galerie TRIPMAKER

Oudestraat 190

8261 CW Kampen

T +31 6 12 928 516

info@galerietripmaker.nl

Open

Vrijdag 13 - 17 uur

Zaterdag 13 - 17 uur

Zondag 13 - 17 uur

 

en op afspraak

WOUTER BERNS
Loading Events

« All Events

 • This event has passed.

De QuasiRealisten

26 April 2019 - 8 June 2019

De QuasiRealisten 2019

Tentoonstelling van Het Drents Schildersgenootschap met:

 • Fokko Rijkens
 • Ger Eikendal
 • Hans Hage
 • Jan van Loon
 • Jannes Kleiker
 • Klaas Koops
 • Mark Lisser
 • Tom S. Hageman
 • Wouter Berns
 • Cindy Sprokel

Het werk, dat De QuasiRealisten maken lijkt realistisch, maar bij nadere beschouwing ligt dit anders. Hun beelden zijn ontsproten aan de fantasie, komen ‘uyt de geest’. De leden van de groep scheppen nieuwe realiteiten door vervreemdende elementen aan hun werk toe te voegen. Elementen als humor, politiek, reclame, decoratie, niet-westerse cultuur, kunsthistorische citaten, tragedie, etc. Daarbij wordt geen onderwerp uit de weg gegaan. Het betreft schilderijen langs de randen van de werkelijkheid.

In 2012 besluit een aantal beeldend kunstenaars uit het Noorden des lands, een groep te vormen: De QuasiRealisten. Aanleiding vormde deelname aan een tentoonstelling in Museum Stad Appingedam met als thema ‘Surrealisme en vervreemding’. De deelnemers waren zo enthousiast over elkaars werk dat ze besloten samen verder te exposeren, in hun stijl stelden zij een gemene deler vast. Wat de leden verbindt, is de persoonlijke en vervreemdende draai die zij, elk op een eigen manier, aan het Realisme geven. Daarbij voelen zij zich onder meer schatplichtig aan het Surrealisme, Symbolisme, Pictura metafysica en Magisch Realisme.

Momenteel kent de groep negen leden. Sommige van hen werken altijd in deze stijl, voor anderen is deze een vorm van ‘escapisme’. Een aantal leden schildert ook ander werk en is lid van andere schildersgenootschappen, zoals Het Drents Schilders Genootschap, Pulchri of Drents Portret.

De QuasiRealisten hebben meerdere gezamenlijke exposities achter de rug, zoals in Pulchri Den Haag, Pictura Groningen, Kunsthuis Secretarie Meppel, Ikonen Museum Kampen, Museum De Thijnhof Coevorden en het Jheroen Bosch Art Centre Den Bosch.

Voor deze tentoonstellingen zijn soms gastexposanten uitgenodigd, van wie het werk overeenkomsten vertoond met het werk van De QuasiRealisten. Aan deze expositie doet beeldhouwer Cindy Sprokel mee. De ambitie van de groep is om elke tentoonstelling, naast werk uit de kerncollectie, nieuw werk te tonen.

Fauteuils vol stof en courtisanes vol verleden;
bleek; wenkbrauwverf; de blik aanvallig en fataal:
van dunne oren komt, koket nog, afgegleden
een rinkelwinkel van gesteente en metaal;

Rondom het groene kleed gezichten zonder lippen;
of lippen zonder kleur; de kaken zonder tand;
en vingers die in vest of jaszak glippen,
aan de als door een helse koorts verkrampte hand…

(uit Les fleurs du mal van Charles Baudelaire, 1861)

Statement de QuasiRealisten
De QuasiRealisten is een groep kunstenaars uit de drie noordelijke provincies. De groep werd opgericht in de herfst van 2012. Wat deze kunstenaars verbindt is de persoonlijke en vervreemdende draai die zij aan het Realisme geven. In dat opzicht zijn de QuasiRealisten schatplichtig aan stromingen als Symbolisme, Surrealisme en Magisch Realisme.

De QuasiRealisten staan open voor alle disciplines zoals beeldhouwkunst,  fotografie, film, dichtkunst en conceptuele kunst.

Het idee tot groepsvorming is ontstaan door het gezamenlijk exposeren van de oprichters op een tentoonstelling van vervreemdende kunst van professionele kunstenaars uit het Noorden in Museum Stad Appingedam. Die had plaats in het kader van de manifestatie Renaissance in het Noorden in het voorjaar van 2012 in de drie noordelijke provincies.

Het doel is zoveel mogelijk in wisselende combinaties samen te exposeren en nieuwe en jonge kunstenaars aan te trekken.

Voorwaarden tot deelname
De QuasiRealisten vormen een kunstenaarsgroep met een beperkt aantal leden. Nieuwe leden worden uitsluitend door de groep aangezocht. In principe geeft de groep voorlopig voorrang aan zoveel mogelijk disciplines, behalve beeldhouwen en schilderen, ook fotografie, dichtkunst, digitale kunst, videokunst, installatiekunst en andere disciplines die het artistieke draagvlak zo breed mogelijk maken en een zo gevarieerd mogelijk aanbod van quasi realistische onderwerpen garanderen.

Details

Start:
26 April 2019
End:
8 June 2019

Venue

Warenhuis Vanderveen DSG-galerie
Koopmansplein 16
Assen, 9401 EL Netherlands
+ Google Map